Wermlandsbankens kontor på Älvgatan 1866-1908

Byggnaden var ett av de större bankhusen utanför storstäderna. Huset var byggt i nyrenässansstil med vitputsad fasad och gavelkrönta utbyggnader. De stora rundbågade fönstren i övervåningen markerade två salar, den vänstra för bankens expedition och den högra för bolagsstämmor. Mellan dessa salar låg rum för direktören, ombudsmannen och styrelsen.

I bottenvåningen fanns en sexrumslägenhet för direktören och två mindre lägenheter, den ena för vaktmästaren. När Telegrafverket övertog huset 1908 påbyggdes det med en tredje våning.

Läs artikel i NWT 4/4 1931 om Karlstads telegraf- och telefonstation, som flyttade in i huset 1908; del 1, del 2 och del 3.

Wermlandsbankens huvudkontor på Älvgatan.

<< Tillbaka till föregående

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.