Bankdirektör Fritz Clarholm

Den 18 maj 1867 blev Fritz Clarholm Wermlands Enskilda banks förste verkställande direktör. Han var född i Karlstad och växte upp här som son till en specerihandlare.

Sina ungdomsår tillbringade han i det s k Clarholmska huset, ett vitmålat tvåvåningshus av trä med två ingångar mot Kungsgatan. Efter studier vid ett handelsinstitut i Göteborg försörjde han sig bl a som järngrossist i Karlstad. I den yrkesrollen skötte han till stor del utskeppningen av allt järn från bruken i Värmland.

I slutet av 1850-talet köpte Clarholm den s k Weidlingska gården som låg i nordöstra delen av Stora Torget. Här bodde han fram till branden 1865.

Två år efter branden, som nybliven bankdirektör, flyttade han med sin hustru Amelie och sina söner till det nybyggda bankhuset vid Älvgatan. På somrarna bodde familjen på egendomen Sommarro.

Läs mer och se bilder från bankhuset på Älvgatan >>

Läs mer och se bilder från Sommaro herrgård >>

Som affärsman, bankdirektör och godsägare ansågs Fritz Clarholm vara en förmögen man. Misslyckade ekonomiska affärer ledde till hans konkurs och den 25 november 1885 tog han sitt liv i ett hotellrum på Kristiania i Säffle.

Fritz Clarholms äldste son Per skulle med tiden bli en känd läkare och politiker i Karlstad. En av hans största insatser ansågs vara skapandet och utvecklandet av det nya länslasarettet i Karlstad 1906. Sitt vackra hem hade han, efter pensioneringen 1928, på Alsters herrgård omgiven av konst och antikviteter från hela världen.

Läs artiklar ur NWT från 1992 och se bilder från Alsters herrgård under Per Clarholms tid >>

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.