Östra Torggatan 9

Vi befinner oss framför det så kallade Arkaden-huset, från 1990-talet, som uppfördes som entré för en av stadens gallerior. Här skulle man kunna vandra inomhus och besöka restauranger och affärer under samma tak. Redan på 1800-talet byggde man så här runt om i Europas stora städer. I Karlstad uppfördes den första egentliga gallerian vid Tingvallagatan på 1850-talet. Den kallades Bazaren och låg där ingången till Mitticity är idag. Liksom dagens gallerior hade Bazaren förbindelse rakt genom kvarteret och ut på dåvarande Skepparegatan.

Bazaren (1857-1865) efter branden.

Bazaren förstördes under branden 1865 och byggdes aldrig upp. Det skulle dröja över 100 år innan en liknande galleria byggdes i Karlstad. Det första moderna inomhusbygget på 1980-talet var den så kallade Gallerian som sträckte sig genom kvarteret Gripen från Norra Strandgatan till Herrgårdsgatan. Under samma decennium, 1987, invigdes en ny galleria i kvarteret Duvan med förbindelse mellan Järnvägsgatan och Drottninggatan. Den största gallerian i Karlstads centrum är Mitticity från 2006. Den upptar större delen av kvarteret Druvan och har ingångar från alla fyra gatorna runt kvarteret. I det så kallade 15-huset, med adress Drottninggatan 15 sträcker sig också en inomhusgalleria genom kvarteret och ut på Västra Torggatan.


1984


Det är en vinterdag 1984. Här på Östra Torggatan 7 ligger Oryx radio- och TV-affär. Radio har de flesta människor i Karlstad lyssnat på sedan 1930-talet och under andra världskriget blev radion nästan varje familjs egendom. Den första radioutsändningen från Karlstad hölls på Stadshotellet den 28 januari 1923. Det var radiopionjären Gustaf Holm (1884-1956) som fått myndigheternas tillstånd att experimentera med radioutsändningar.

Läs mer om Gustaf Holm, Karlstads främste radiopionjär >>

Den första försökssändningen med TV görs i Stockholm 1954. Riksdagen beslutar 1956 att införa television i Sverige. I början av 1958 fanns det ett femtiotal TV-mottagare i Karlstad. Samma år satte Televerket upp en s k ”slavsändare” på Herrhagens vattentorn vilket förbättrade TV-bilden. När länkstationen på Sörmon togs i bruk sommaren 1960 blev TV-bilden avsevärt bättre i hela Karlstadsregionen. Den 4 september 1960 invigdes sändaren på Blåbergskullen i Sunne och samtidigt blev Värmland en del av det nationella TV-nätet. Under hösten 1960 och inför julen samma år säljs flera tusen TV-apparater av stadens TV-handlare. Den vanligaste är den svart/vita 17-tummaren.


1968


Det är sommaren 1968. Här i det gamla stenhuset från 1870 ligger café och restaurang Mejt sedan många år. Till höger ser man ingången till den stora uteserveringen som var öppen sommartid. Här kunde gästerna sitta ostörda, läsa tidningen och
avnjuta sitt morgonkaffe i den vildvinsomslingrande oasen mitt i centrum. Kanske beställde man en ”Mejt Special” som var en stor thekaka med pålägg av hummer, lax, ål, rostbiff, pickles och äkta schweizerost.

Under 1900-talet fanns flera stora konditorier i Karlstad som var berömda långt utanför staden. Det var Ekmans på Kungsgatan, Hugo Nilssons på Tingvallagatan och Smedbergs konditori i hörnet Järnvägsgatan/Drottninggatan.

Läs två artiklar ur Kerstin Welin-Lindhs artikelserie i NWT ”Bland bagare och konditorer i Karlstad”:

”Ett annorlunda gravöl på Smedbergs kondis”

”Biologielever på kondis och inte i stadsträdgården”

Kaffedrickandet i Sverige började redan på 1600-talet. När Karl XII vistades i Turkiet mellan 1709-1715 lärde han sig att uppskatta kaffe. Vid hemkomsten till Sverige hade han med sig en turkisk kaffekokare. Kungen var en stor kaffeälskare och han lär ha satt i sig en stor mängd kaffe dagligen. Under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet utfärdades flera kaffeförbud i landet. Först i mitten av 1800-talet blev kaffedrickandet vanligt i Sverige.

Läs om kaffeförbudet i början av 1800-talet >>

Under första- och andra världskriget införde myndigheterna ransonering av kaffe och då fick de flesta hålla till godo med kaffesurrogat.

När cirkusen kom till staden förr i tiden lastades djuren av vid SJ:s godsterminal i Viken. Därefter leddes elefanter och andra djur genom staden till cirkusplatsen på Våxnäs. Det här kunde cafégästerna på Mejt beskåda minst en gång varje år.

Film om cirkusens parad genom Karlstad

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.