Johan Henrik Huss

Det är en försommardag 1865. Platsen är korsningen Södra Torggatan- Skepparegatan. Framför oss ligger Skepparegatan som inte längre finns, men som före branden gick rakt genom det kvarter som idag heter Merkurius.

Om vi fortsätter gatan fram kommer vi så småningom ut på Dikesgatan som nu för tiden är samma gata som Östra Torggatan. Huset till vänster uppfördes i slutet av 1840-talet av specerihandlaren Johan Henrik Huss. Nedre våningen inredde han till affärslokaler. Stig in i huset till Johan Henrik och sonen Reinhold.

Johan Henrik Huss föddes i ett skepparehem i Uddevalla 1815. I vuxen ålder kom han till Karlstad och gifte sig 1847 med Wilhelmina van Hage, dotter till en holländsk handlare som flytt till Sverige undan Napoleons krig. Efter giftermålet förvärvade Johan Henrik Färjestads gård med hjälp av sin svärfar. Här drev han ett stort lantbruk med över 50 kor i ladugården och en stor uppsättning fina ridhästar. Några år in på 1850-talet innehade Huss ett ölbryggeri som så småningom växte och fick namnet Färjestads bryggeri.

På Färjestad föddes alla barnen, Clementine, Viktor, Gertrud, Reinhold och Henrik. Reinhold (1858-1933) gick den militära banan och blev 1884 officer vid Värmlands fältjägarekår på Trossnäs fält. Han var också ägare av Färjestads bryggeri ett antal år.

Läs mer om Värmlands fältjägarekår på Trossnäs fält >>

Läs om en fältjägarofficer som var frivillig i Nordamerikanska inbördeskriget 1863-1864 >>

Johan Henrik Huss med sonen Reinhold 1865.

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.